H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Søg i bibliografierne

Hop forbi menu og nyheder

Søgeord: protest + til + redacteur + ploug + mod + clemens + petersens + anmeldelse + i + ”fædrelandet” + af + af + carit + etlars + folkekomedie + ”hr. + lauge + med + den. Ny søgning. Søg i resultater
Gå til resultaterne: 1-50 51-100 101-150 151-200 201-250 251-300 301-350 351-400 401-450 451-500 501-548

Søgningen gav 548 resultater. Nummer 1-50:

Levensschets van den beroemden deenschen dichter Johannes Christiaan Andersen

Anon., Levensschets van den beroemden deenschen dichter Johannes Christian Andersen. I: Nieuwe Keur van nuttige en aangename Mengelingen . J. C. van Kesteren, Amsterdam 1838. Pp. 291-316.

(Bibliografisk kilde: HCAH 1997/382)


  top Top

Historien om en Moder i femten Sprog.

Historien om en Moder i femten Sprog. Udgiven af JEAN PIO og VILH. THOMSEN. C. A. Reitzel, København; Williams & Norgate, London; Brockhaus Sortiment, Leipzig.
Til Digteren Hans Christian Andersen paa hans 70 Aars Fødselsdag den 2den April 1875. - Også med engelsk titelblad. - Bibliographical Notes, pp. 95-98. - Anm.: Berthold Auerbach, Die Gegenwart VII (nr. 1-26), pp. 278-79; E. Sievers, Jenauer Literaturzeitung II, pp. 437-38. - Berthold Auerbachs anm. findes oversat i Nær og Fjern , 4, 1874-75, nr. 149, pp. 13-14. SJM Pg 1.

(Bibliografisk kilde: HCAH 1971/208, XVIII-A-1)

Udgivet 1875
Sprog: dansk, engelsk, finsk, fransk, græsk, hollandsk, islandsk, polsk, russisk, spansk, svensk, tjekkisk, tysk, ungarsk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:1   Bibliografi-ID: 1268
[Informationer opdateret d. 29.12.2011]

  top Top

H. C. Andersens sidste Dage

BØGH, NICOLAJ, H. C. Andersens sidste Dage. Illustreret Tidende XVI 1874-75, pp. 452-53, 456, 464-65. 15.8.1875: pp. 440-42: "Ved H.C. Andersens Død". "H.C.Andersen. Fra Hyttens Ringhed,men med Haabets blik". Tegning af H.C. Andersen paa sit Dødsleie paa Rolighed. Grosserer M.G. Melchiors Landsted 'Rolighed'. H.C. Andersen døde den 4de August 1875. H.C. Andersen i sin Dagligstue paa Rolighed".
s. 453, sidste spalte: Sygdommens hele Charakteer, som nu af Lægerne erklæredes for at være Kræft i Leveren, hvilket Andersen dog aldrig selv fik at vide [Leverkræft].

(Bibliografisk kilde: HCAH II-5, X-A-25)

Udgivet 29. august 1875
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:6   Bibliografi-ID: 1275
[Informationer opdateret d. 3.1.2013]

  top Top

Erindringer om Forfatteren til 'Den grimme Ælling'

BØGH, ERIK, Erindringer om Forfatteren til 'Den grimme Ælling'. I hans: Udvalgte Feuilletoner (Dit og Dat) fra 1875. Gyldendal, København. Pp. 188-205.
Oprindelig offentliggjort i Folkets Avis 15. og 17. aug. 1875.

(Bibliografisk kilde: HCAH A-681-b)

Udgivet 17. august 1876
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:19   Bibliografi-ID: 1290
[Informationer opdateret d. 16.11.2011]

  top Top

Tale for H. C. Andersen ved Festen i Tøienhaven den 18de August 1871

MOE, JØRGEN, Tale for H. C. Andersen ved Festen i Tøienhaven den 18de August 1871. I hans: Samlede Skrifter , II. Alb. Cammermeyer, Kristiania. Pp. 302-06.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1877
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:31   Bibliografi-ID: 1307
[Informationer opdateret d. 2.7.2014]

  top Top

Andersen sagoberättare för barn eller för hvilka?

ESTLANDER, C. G., Andersen sagoberättare för barn eller för hvilka? Finsk Tidskrift III (jul.-dec.), pp. 385-403.
Anm. af bl.a. K. J. Backmans svenske oversættelse, Sagor och berättelser (1877). - [..] en lige saa bornert som ondskabsfuld Artikel (H. Topsøe-Jensen, Berlingske Aftenavis 2. jul. 1948). - Optrykt med udeladelse af indledningen, ca. 1 1 / 2 p., i Ny illustreret Tidende V 1878, pp. 6, 11-13, 19-22, 27-28, 30 (Andersen som Æventyrfortæller for Barnet eller for hvem?), - samt derefter i Nær og Fjern "H.C. Andersen og Børnene" VII 1877-78, nr. 291, pp. 7-9, og nr. 292, pp. 12-14 (H. C. Andersen og Børnene); den usignerede anm. af Breve fra H. C. Andersen, smst., nr. 307, pp. 10-12, former sig som en kommentar til CGE's artikel. - Optrykt in extenso 1905 (nr. 197 ndf.).

(Bibliografisk kilde: HCAH da: 2000/390)

Udgivet 2. juli 1877
Sprog: dansk, svensk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:32   Bibliografi-ID: 1309
[Informationer opdateret d. 21.3.2012]

  top Top

Fra den sammenlignende Litteraturforskning, I: Kilderne til 'Konen med Æggene'

NYROP, KR., Fra den sammenlignende Litteraturforskning, I: Kilderne til 'Konen med Æggene'. Nær og Fjern IX 1879-80, nr. 406, pp. 11-13.
I rækkens artikel II: Et Æventyrs Vandringer ( smst., nr. 413, pp. 11-13) omtaler KN flygtigt det der afhandlede motivs realisation i Reisekammeraten.

Se også nr. 40 , 41 og 43 ovf.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1879
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:51   Bibliografi-ID: 1335
[Informationer opdateret d. 16.11.2011]

  top Top

Tale ved Afsløringen af H. C. Andersens Statue den 26. Juni 1880

BILLE, C. ST. A., Tale ved Afsløringen af H. C. Andersens Statue den 26. Juni 1880. Nær og Fjern IX 1879-80, nr. 418, pp. 1-3.

(Bibliografisk kilde: HCAH 2003/177)

Udgivet 26. juni 1879
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:47   Bibliografi-ID: 1331
[Informationer opdateret d. 16.11.2011]

  top Top

Den danske Skjönliteratur. Vejledning for Skole og Hjem.

HÖJBERG, N. L. & H. RASMUSSEN, Den danske Skjönliteratur. Vejledning for Skole og Hjem. Thaning & Appel, København. Pp. 120-25.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1880
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:54   Bibliografi-ID: 1340
[Informationer opdateret d. 28.11.2011]

  top Top

Personalhistorisk Tidsskrift

KRARUP, FR. (medd.), [Brev fra H. C. Andersen til F. E. Hundrup.] Personalhistorisk Tidsskrift [1. rk.] I, p. 78.
Dateret Helsingoer den 31 Oct. 26.

Se også nr. 47 , 49 , 50 og 51 ovf.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1880
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:58   Bibliografi-ID: 1344
[Informationer opdateret d. 15.12.2011]

  top Top

Hans Christian Andersen

BRANDES, GEORG, Hans Christian Andersen. I hans: Moderne Geister. Literarische Bildnisse aus dem neunzehnten Jahrhundert. Rütten & Loening, Frankfurt a. M. Pp. 67-132.
Oversættelse af 1869-afhandlingen. - Oprindelig offentliggjort som appendix til: Adolf Strodtmann, Das geistige Leben in Dänemark. Streifzüge auf den Gebieten der Kunst, Literatur, Politik und Journalistik des skandinavischen Nordens. Gebrüder Paetel, Berlin 1873. Pp. 269-339. - 2. udg., 1887. - 3. udg., 1897. - 4. forøgede udg., 1901 (der pp. 274-332).

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1882
Sprog: tysk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:63   Bibliografi-ID: 1354
[Informationer opdateret d. 27.12.2011]

  top Top

Fra 'den Collinske Manuskriptsamling'. Et Bønskrift fra H. C. Andersen til 'ædelmodige Menneskevenner'

COLLIN, JONAS (medd.), Fra 'den Collinske Manuskriptsamling'. Et Bønskrift fra H. C. Andersen til 'ædelmodige Menneskevenner'. Tilskueren VII, pp. 711-12.
Dateret 3. jul. 1820.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 3. juli 1890
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:102   Bibliografi-ID: 1415
[Informationer opdateret d. 16.11.2011]

  top Top

G. Ch. Andersen.

BEKETOVA, M. A., G. Ch. Andersen. Ego zizn' i literaturnaja dejatel'nost'. Tipografija S. N. Chudekova, Sct. Petersborg. 78 pp. (Zizn' zamecatel'nych ljudej.)
[ De russiske tegn giver problemer - se en affotografering fra den trykte udgave her ] [Museets transskription: Bemærkelsesværdige menneskers liv. F. Pavlenkovs bibliografiske bibliotek. H. C. Andersen - hans liv og litterære virke. Biografisk essay: M. Beketovaja. Med Andersen-portrætter graveret i Sct. Petersborg af K. Adyj. Med Andersen-portræt greveret i Leipzig af Gedanyj. Forlag Obsjestvennaja Polza.]

(Bibliografisk kilde: HCAH 1998/50)

Udgivet 1892
Sprog: russisk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:108   Bibliografi-ID: 1427
[Informationer opdateret d. 27.12.2011]

  top Top

Fra den Collinske Brevsamling. Syv Breve fra H. C. Andersen til Jonas Collin (sen.), skrevne i hans Skoletid

COLLIN, JONAS (medd.), Fra den Collinske Brevsamling. Syv Breve fra H. C. Andersen til Jonas Collin (sen.), skrevne i hans Skoletid. Tilskueren IX, pp. 182-94.
Se også nr. 105 ovf.

(Bibliografisk kilde: HCAH A-741b)

Udgivet 1892
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:112   Bibliografi-ID: 1432
[Informationer opdateret d. 18.11.2011]

  top Top

Dr. Georg Brandes's Anekdoter om H. C. Andersen.

Dr. Georg Brandes's Anekdoter om H. C. Andersen. Belyste af JONAS COLLIN. Reitzel, København. 38 pp.
Indeholder aktstykkerne i den strid mellem GB og JC, som foranledigedes af Vladimir Tichanoffs artikel i Sct. Petersborg-bladet Novoje Vremja 10. okt. 1895. VT fremlagde med GB som hjemmelsmand en række meddelelser om HCA. JC's første indlæg, Af H. C. Andersens Liv, Nationaltidende (morgen) 4. nov. 1895, gengiver hovedindholdet af russerens artikel i oversættelse, samt et brev desangående, som JC havde sendt til P. Em. Hansen i Sct. Petersborg. GB replicerede med artiklen Novoje Vremja og Nationaltidende, Politiken 3. dec. Yderligere fremkom flg. indlæg: J. Krohn, Dr. Georg Brandes' Vederhæftighed, Nationaltidende (aften) 5. dec.; GB, Højtidelighed og Komik, Politiken 6. dec.; JK, Nationaltidende (aften) 6. dec.; JC, Dr. G. Brandes og H. C. Andersen, smst. 7. dec. - Hertil en bemærkning af Valdemar Rørdam, Højskolebladet 1903, sp. 121; svar af JC, sp. 217-20; gensvar af VR, sp. 249-52; JC, Farvel til Hr. Vald. Rørdam, sp. 287-88. - Se også P. Aage Madsen, Et par ord [..], Studenterbladet III (apr.-okt.), sp. 17-20. Cf. Andersen - Brandes - Simonsen. Hovedstaden 16.12.1912. (Mærket Ursus.)

(Bibliografisk kilde: HCAH 1967/40, 1971/601, 2000/298)

Udgivet 10. oktober 1896
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:129
ISBN: test   Bibliografi-ID: 1464
[Informationer opdateret d. 21.3.2012]

  top Top

Danske i Amerika. Nogle Blade af den danske Udvandrings Historie

VIG, P. S., Danske i Amerika. Nogle Blade af den danske Udvandrings Historie [..]. Danish Luth. Publ. House, Blair (Nebr.). Pp. 69-78.
dvs. : Afsnittet Dansk Indflydelse i Amerika, II: Hans Christian Andersen. Med et brev af 30. aug. 1874 fra HCA til Gibson Peacock [ Brev ]. - Cf. nr. 294 ndf.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 30. august 1899
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:144   Bibliografi-ID: 1487
[Informationer opdateret d. 31.7.2013]

  top Top

Et Eventyrs Vandringer

GIGAS, EMIL, Et Eventyrs Vandringer. I hans: Litteratur og Historie. Studier og Essays , III. G. E. C. Gad, København. Spec. pp. 314-16.
En komparativ undersøgelse af det motiv, som HCA udnyttede i Svinedrengen. - Iflg. forordet har den for mange Aar tilbage været trykt i Fædrelandet 's føljeton; dog er den i den Grad omarbejdet, at den godt vil kunne betragtes som ny.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1902
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:168   Bibliografi-ID: 1521
[Informationer opdateret d. 19.9.2013]

  top Top

Lærebog i den danske Litteraturs Historie. Med Hovedpunkter af det øvrige Nordens.

MORTENSEN, KARL, Lærebog i den danske Litteraturs Historie. Med Hovedpunkter af det øvrige Nordens. Det Nordiske Forlag, København. Pp. 241-48.
6. udg., betitlet Dansk Litteraturhistorie [..], 1931; der pp. 148-52. (Afsnittet om digtningen er udvidet; til gengæld er et langt citat fra Mit Livs Eventyr udgået.)

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1902
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:171   Bibliografi-ID: 1524
[Informationer opdateret d. 6.2.2014]

  top Top

H. C. Andersen-Stiltræk i Strindbergs Sagor [1903]

MØLLER, SIGNE FABRICIUS, H. C. Andersen-Stiltræk i Strindbergs Sagor [1903]. I: Svensk stil. Studier tillägnade Bengt Hesselman den 21 december 1935. Almqvist & Wiksells Boktryckeri, Uppsala och Stockholm. Pp. 101-10. (Skrifter utgivna av Samfundet för stilforskning, I.)

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1903
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:870   Bibliografi-ID: 2378
[Informationer opdateret d. 20.10.2014]

  top Top

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen. Til Søs og til Lands I 1904-05, pp. 233-36.
Smst. pp. 236-42: Den standhaftige Tinsoldat (med 4 illustrationer).

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1904
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:187   Bibliografi-ID: 1548
[Informationer opdateret d. 24.9.2013]

  top Top

Velikij skazocnik. Biograficeskij rasskaz

ALTAEV, A. [pseud. for M. V. JAMSCIKOVA], Velikij skazocnik. Biograficeskij rasskaz . Sojkin, Sct. Petersborg. 119 pp. (Biblioteka dlja junosestva.)
[ De russiske tegn giver problemer - se en affotografering fra den trykte udgave her ]
Udgivet 1905
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:190a   Bibliografi-ID: 1555
[Informationer opdateret d. 1.12.2004]

  top Top

Den fattige Drengs Æventyr. Fest-Forspil ved H. C. Andersens Hundredaars-Jubilæum.

DRACHMANN, HOLGER, Den fattige Drengs Æventyr. Fest-Forspil ved H. C. Andersens Hundredaars-Jubilæum. Gyldendal, København og Kristiania. 45 pp.

(Bibliografisk kilde: HCAH 1971/501)

Udgivet 1905
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:196   Bibliografi-ID: 1562
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Die illustrierten Ausgaben von H. C. Andersens Märchen. Ein bibliographischer Versuch

BARGUM, GUSTAV, Die illustrierten Ausgaben von H. C. Andersens Märchen. Ein bibliographischer Versuch. Börsenblatt für den deutschen Buchhandel LXXII:II (apr.-jun.), pp. 4505-08, 4547-49, hvortil Nachtrag p. 5862.
Smst. pp. 3306-07 (og 3386) en notits af GB, Zu H. C. Andersens Gedächtnis, hvortil en liste over Festausgaben und Festschriften. - Dansk oversættelse af udgavebibliografien i Nordisk Boghandlertidende XXXIX, pp. 141-43, 151-52, 161-63.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1905
Sprog: tysk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:206   Bibliografi-ID: 1573
[Informationer opdateret d. 27.12.2011]

  top Top

H. C. Andersen og den danske Sang

AARSBO, JENS, H. C. Andersen og den danske Sang. Højskolebladet , sp. 413-20.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1905
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:247   Bibliografi-ID: 1616
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Om H. C. Andersen. Ved Hellerup Latinskoles Mindefest Lørdag den 1. April 1905.

KNUDSEN, REGNAR, Om H. C. Andersen. Ved Hellerup Latinskoles Mindefest Lørdag den 1. April 1905. [Privattryk.] VII pp.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1. april 1905
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:200   Bibliografi-ID: 1566
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Extra-Tillæg til »Nationaltidende«, »Dagbladet« og »Dagens Nyheder«

Extra-Tillæg til Nationaltidende, Dagbladet og Dagens Nyheder 2. apr.: Hans Christian Andersen 1805 - 2. April - 1905. 8 pp.
Indhold bl. a.: P. Hansen, Hans Christian Andersen; Edgar Collin (medd.), Nogle Breve fra H. C. Andersen; Johann Meyer, Den gamle Digter. Da H. C. Andersen blev 70 Aar (oversat af Dora Enking; oprindelig offentliggjort i Kieler Zeitung 1875, se: 13583 ). H.C. Andersen i Kunstindustrimusæet. "Meget à propos aabner Kunstindustrimusæet i Dag en Udstilling af Illustrationer til H.C. Andersens Eventyr". Nationaltidende og Social-Demokraten 2.4.1905.

(Bibliografisk kilde: HCAH III-24a, A-745)

Udgivet 2. april 1905
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:265   Bibliografi-ID: 1635
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Den uartige Dreng

BRIX, HANS, Den uartige Dreng. I hans: Fagre Ord. Smaa Kommentarer til berømte danske Digte. Schubothe, København. Pp. 139-45.
2. udg., 1963 (Gyldendals Uglebøger, 74); der pp. 106-11. - Anm.: Fyns Tidende, 24.9.1963.

(Bibliografisk kilde: HCAH A-685)

Udgivet 1908
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:290   Bibliografi-ID: 1671
[Informationer opdateret d. 4.12.2012]

  top Top

H. C. Andersens Hus i Odense.

H. C. Andersens Hus i Odense. Aabnet Digterens Fødselsdag den 2den April 1908. Fyens Stiftsbogtrykkeri, Odense. 15 pp.
En vejledning for besøgende. - Optrykt 1909, 1910, 1911, 1912, 1914, 1916, 1917, 1918, 1922 og 1926. - Engelsk udg., 1908 og 1914. - Tysk udg., 1908 og 1925. - Fransk udg., 1908.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1908
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:292   Bibliografi-ID: 1673
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Das 'H. C. Andersen-Haus' in Odense

LORCK, TH., Das 'H. C. Andersen-Haus' in Odense. Börsenblatt für den deutschen Buchhandel LXXV: II (apr.-jun.), pp. 3998-99.
Udgivet 1908
Sprog: tysk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:296   Bibliografi-ID: 1677
[Informationer opdateret d. 27.12.2011]

  top Top

Borgmester Dithmers Tale til Pressens Repræsentanter og Odense Byraad ved Aabningen af »H. C. Andersens Hus i Odense« den 2. April 1908.

[DITHMER, L. N. M.,] Borgmester Dithmers Tale til Pressens Repræsentanter og Odense Byraad ved Aabningen af H. C. Andersens Hus i Odense den 2. April 1908. Fyens Stiftsbogtrykkeri, Odense. 12 pp.
Den usignerede artikel H. C. Andersens Hus, Berlingske Tidende (aften) 3. apr., er i alt væsentligt en forkortet gengivelse af LNMD's tale.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 2. april 1908
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:291   Bibliografi-ID: 1672
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Andersen-Ausgaben

WILDBERG, BODO, Andersen-Ausgaben. Das literarische Echo. Halbmonatsschrift für Literaturfreunde XII 1909-10, sp. 628-29.
Anm. af bl. a. nr. 299 og 301 ovf. - Om Sophus Bauditz' indledning hedder det, at den "sich von jedem kritischen Einwande und aller Philologie fernhält", og at den kun "die oft vernommenen Herzenstöne patriotisch gefärbter Begeisterung zu wiederholen weiss".

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1909
Sprog: tysk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:307   Bibliografi-ID: 1693
[Informationer opdateret d. 4.8.2014]

  top Top

Den danske sagoskalden H. C. Andersen skildrad för barn och ungdom.

HOLMSTRÖM, MARIA, Den danske sagoskalden H. C. Andersen skildrad för barn och ungdom. Sveriges Vår, Uppsala. 54 pp. (Biblioteket Sveriges Vår, II.)

(Bibliografisk kilde: HCAH II-25)

Udgivet 1910
Sprog: svensk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:311   Bibliografi-ID: 1699
[Informationer opdateret d. 11.1.2012]

  top Top

Fini Henriques' Musik til [Balletten] 'Den lille Havfrue'

SELIGMANN, HUGO, Fini Henriques' Musik til [Balletten] 'Den lille Havfrue'. Tilskueren , I pp. 161-66.

(Bibliografisk kilde: HCAH 1982/13)

Udgivet 1910
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:315   Bibliografi-ID: 1703
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Billedbog uden Billeder.

Billedbog uden Billeder. Med Oplysninger udgivet af Dansklærerforeningen ved AXEL SÖRENSEN. Gyldendal, København og Kristiania 88 pp.
Indledning pp. 3-15; oplysninger pp. 55-86; som tillæg bringes pp. 87-88 den svenske oversætter Georg Améens fortsættelse af værkets oprindelige 20 aftener, Tjugondeförsta aftonen.

(Bibliografisk kilde: HCAH 1967/47)

Udgivet 1913
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:338   Bibliografi-ID: 1736
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

H. Ch. Andersen en de godsdienstige waarde van zijn sprookjes

SNETHLAGE, J. L., H. Ch. Andersen en de godsdienstige waarde van zijn sprookjes. Stemmen voor waarheid en vrede. Evangelisch tijdschrift voor de protestantsche kerken LI, pp. 1-27.
[..] résumé van een lezing, gehouden voor de afdeeling van den Protestantenbond te Zierikzee.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1914
Sprog: hollandsk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:353   Bibliografi-ID: 1758
[Informationer opdateret d. 5.8.2014]

  top Top

Fra Bjørnsons Hjem.

FINSEN, NULLE, Fra Bjørnsons Hjem. Gyldendal, København og Kristiania. Pp. 86-91.
Om Den skandinaviske Forening i Rom's HCA-fest i 1905; med referat af Bjørnstjerne Bjørnsons tale ved den pågældende lejlighed.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1917
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:366   Bibliografi-ID: 1779
[Informationer opdateret d. 29.11.2011]

  top Top

'Det er ganske vist!'

OHRT, F., 'Det er ganske vist!'. Danske Studier , pp. 170-71.
Om en mulig forbindelse mellem HCA's eventyr og C. Hauchs skuespil Den hjemkomne Sømand (1837).

Se også nr. 374 ovf.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1918
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:384   Bibliografi-ID: 1802
[Informationer opdateret d. 7.5.2013]

  top Top

H. C. Andersen

STRINDBERG, AUGUST, H. C. Andersen. I hans: Samlade Skrifter , LIV (= Suppl. I): Efterslåtter. Albert Bonnier, Stockholm. Pp. 443-45.
Oprindelig offentliggjort i Politiken 2. apr. 1905 (signeret: August Strindberg, elev av H. C. Andersen).
August Strindberg H. C. Andersen. Till Andersen-jubileet 2 april 1905. I Sverige säga vi inte ens H. C., vi säga Andersen rätt och slätt, ty vi känna endast en Andersen, och det är Andersen. Det är vår och våra föräldrars, vår barndoms, vår mannaålders och vår ålderdoms. När jag som barn fick fatt i en julkalender, hoppade jag alltid över verserna, ty de föreföllo mig så konstlade och prosaiska. Då så Andersens sagor föllo mig i händerna, frågade jag en äldre sakkunnig, om inte detta var poesi. “Nej, det är prosa!” svarade den vise mannen. - “Är detta prosa?” Så minnes jag det lilla kvartformatet med frakturstilen, jag kommer ihåg träsnitten, pilträdet som hörde till “Elddonet”, “Bollen och snurran”, “Tennsoldaten”, “John Blund” (Ole Luikø je), “Snödrottningen” och alla de andra. Och när jag läste och hade läst, blev livet mig så surt. Detta förfärliga vardagsliv med dess småaktighet och orättfärdighet, detta trista enformiga liv i en barnkammare, där vi plantor stodo för tätt och trängdes, kivades om maten och gunsten, blev mig outhärdligt, ty jag hade i Andersens sagovärld fått visshet om tillvaron i en annan värld, en guldålder, i vilken det fanns rättvisa och barmhärtighet, i vilken föräldrarna verkligen smekte sina barn och inte b a r a drogo dem i håret, i vilken något för mig absolut okänt kastade ett rosenskimmer även över fattigdomen och förödmjukelsen, det skimmer som med ett nu oanvändbart ord kallas: kärleken. Också om Orfeus erinrade han, denna skald, som sjöng på prosa, så att ej blott djuren, växterna och stenarna lyssnade och rördes, utan så att leksakerna fingo liv, tomtar och troll blevo verkliga, skolböckerna, dessa fasans ting, blevo poetiska, ja han gav hela Danmarks geografi på fyra sidor! Det var en häxmästare! Så skildes våra vägar. Men vid tjugufem års ålder skulle jag en dag åt en förläggare översätta “Andsersens sista sagor”. Jag märkte nog att tiden gått fram över både honom och mig. Utilismen och nationalekonomien hade då sin tid, och det var inget ont i det, men Pegasus hade blivit spänd för plogen. Dessa sagor vore litet prosaiska, men en av dem var rolig; den hette “Den stora sjöormen”och handlade om telegrafkabeln i Atlanten och om fiskarnas grubblande över denna nya fisk, “som det inte var något slut på”. Det var bra påhittat, och det minns jag ännu. Då jag blev trettio år, skulle min vän Carl Larsson illustrera Andersen, och då förnyade jag bekantskapen, men då hade jag den glädjen att kunna sätta boken i händerna på m i n a barn. Och som de voro barn av sin tid, så frågade de mig, om “det var sant allt det där”. Jag minns inte vad jag svarade! Det var nämligen omkring 1880, då alla gamla sanningar vore satta under diskussion. Jag blev fyrtio år och upptäckte Andersens romaner, på tyska. Jag förundrade mig över den orättfärdighet, varmed man behandlat Andersens romaner. “Bara en spelman” är ju en stor saga, och en av de bästa, och att en roman är poetisk, kan inte längre anses som ett fel! Jag blev femtio år och kom till danska kusten. Cavling kommer ihåg det. Jag bodde i ett lusthus medrankor på väggen; jag strövade omkring i bokskogen och simmade i Öresund, och så lånade jag på lånbiblioteket Andersens Eventyr. Nu ska vi se, om de ha hållit sig! De hade hållit sig! - Elddonet gav ännu gnistor, pilträdet grönskade, tennsoldaten skyldrade gevär, fastän han varit i beröring med rännstenen, och detta år 1900, sedan utilismen och nationalekonomien rullat fram med sina ångvältar. Det var en stark karl! Om lördag fyller min yngsta dotter fyra år, och då skall hon få Andersens sagor, på danska, i vart fall för att hon må titta på bilderna. Kanske hon också kan läsa sagorna, fast jag inte vet det; hon är ju ett underbarn, och hennes mormor var danska, från Odense. Andersen håller sig, och Anbdersen följer mig! Politiken frågar slutligen vad jag har Andersen att tacka för. Jag svarar: Läs mina enkla S a g o r av 1903, och se själv var jag har gått i lära! Många lärare har jag haft: Schiller och Goethe, Victor Hugo och Dickens, Zola och Peladan, men jag vill lika fullt underteckna denna intervju med August Strindberg,
Elev av H. C. Andersen.
(Politiken 2 april 1905, omtryck i Samlade skrifter, femtiofjärde delen: Efterslåtter, 1920) = aaj267

(Bibliografisk kilde: HCAH 2004/121)

Udgivet 1920
Sprog: svensk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:398   Bibliografi-ID: 1823
[Informationer opdateret d. 20.2.2012]

  top Top

Nyfundne, uudforskede H. C. Andersen-Manuskripter

MUNKSGAARD, EJNAR, Nyfundne, uudforskede H. C. Andersen-Manuskripter. Aarbog for Bogvenner IV, pp. 46-63.
NB, at det af EM p. 55 anførte Hans Brix-citat er fejldateret; citatet er fra den i noten til nr. 404 ndf. fortegnede notits.

(Bibliografisk kilde: HCAH II-39, 1971/595)

Udgivet 1920
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:401   Bibliografi-ID: 1827
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

H. C. Andersen-Manuskripter

CLAUSEN, JULIUS, H. C. Andersen-Manuskripter. Berlingske Tidende (morgen) 7. jul.
Om de af Ejnar Munksgaard i Paris erhvervede manuskripter. - Med facsimile af begyndelsen af Den lille Havfrue.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1920
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:406   Bibliografi-ID: 1833
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

Uren met Andersen. Iets over den geestelijken achtergrond van Andersen's sprookjes, verduidelijt aan fragmenten uit zijne werken.

Doorman, Christine, Uren met Andersen. Iets over den geestelijken achtergrond van Andersen's sprookjes, verduidelijt aan fragmenten uit zijne werken. Hollandia Druckerij, Baarn 1920. iv, 207 pp.
Udgivet 1920
Sprog: hollandsk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1969-1994:1636   Bibliografi-ID: 12657
[Informationer opdateret d. 27.12.2011]

  top Top

De fundne H. C. Andersen Manuskripter

H., P. C. V. [HANSEN], De fundne H.C. Andersen-Manuskripter. Den oprindelige Slutning på "Kejserens nye Klæder". Politiken 20. jul. "Den Dragt maa jeg rigtig have paa hver Gang jeg gaaer i Procession eller træder op i Folkeforsamling!" sagde Keiseren og hele Byen talte om hans prægtige nye Klæder.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 20. juli 1920
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:407   Bibliografi-ID: 1834
[Informationer opdateret d. 25.6.2014]

  top Top

Nogle Strofers Eventyr

SCHMIDT-PHISELDECK, KAY, Nogle Strofers Eventyr. Vor Ungdom. Tidsskrift for Opdragelse og Undervisning, pp. 71-75.
Om et læsebogsdigt betitlet Jordelivet, som ofte tilskrives HCA; digtet er sammenflikket af strofestumperne fra den blinde piges drøm i De Vises Steen, - som jo ellers er selsomt i Strid med hinanden.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1921
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:411   Bibliografi-ID: 1843
[Informationer opdateret d. 5.8.2014]

  top Top

H. C. Andersen

MARER, JOHANNES, H. C. Andersen. Nationaltidende (aften) 30.-31. dec.
[..] nogle morsomme personlige Erindringer om den store Eventyrdigter. - Hertil: Helene Howitz Nationaltidende 2.1.1922; E. Bruun de Neergaard, H. C. Andersen - endnu en Gang, smst. 23. jan. 1922, og Holstein-Holsteinborg, Om H. C. Andersen, smst. 26. jan.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 31. december 1921
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:416   Bibliografi-ID: 1849
[Informationer opdateret d. 4.7.2011]

  top Top

Digteren og den uartige Dreng

KIRCHHOFF-LARSEN, CHR., Digteren og den uartige Dreng. Julebogen XX, pp. 102-23.
Optrykt 1923 og 1967 (nr. 433 og 2184 ndf.).
Udgivet 1922
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:426   Bibliografi-ID: 1863
[Informationer opdateret d. 5.10.2010]

  top Top

Da H. C. Andersen første Gang omtalte sine Æventyr

Da H. C. Andersen første Gang omtalte sine Æventyr. Verden og Vi 4.6.1922, XII, p. 718.
Med facsimile af den pågældende side af HCA's brev af 1. jan. 1835 til Henriette Hanck.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 4. juni 1922
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:427   Bibliografi-ID: 1865
[Informationer opdateret d. 9.5.2012]

  top Top

Hans Christian Andersen

BRANDES, GEORG, Hans Christian Andersen. I hans: Creative Spirits of the Nineteenth Century. Translated by Rasmus B. Anderson. Thomas Y. Crowell & Co., New York. Pp. 1-53.
Bogen er en forøget udg. af den i 1886 udsendte Eminent Authors (cf. nr. 76 ovf.); 3 essays er tilføjet. - Fotografisk optryk, 1967 (Books for Libraries, Freeport, N. Y.).

(Bibliografisk kilde: HCAH 1958/54)

Udgivet 1923
Sprog: engelsk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:430   Bibliografi-ID: 1871
[Informationer opdateret d. 27.12.2011]

  top Top

Michael Rosing. En dansk Digters Livsførelse.

DOLLERIS, ANDREAS, Michael Rosing. En dansk Digters Livsførelse. Gyldendal, København. Pp. 94-97.
Om HCA's tilstedeværelse ved MR's bryllup med Agnes Dunlop (1863); med hans tale [se nedenfor] og facsimile af dedikationen i hans gave [bfn1231 = brev Brev ], 3. udg. af Eventyr og Historier.
Naar Huus er reist man sætter Krands paa Stangen;
I Brudehuus, der kommer man med Sangen,
Men til at synge er her altfor faa,
Lad mig da frem med Sangens Banner staae,
Det sig udfolde, flaaggre over Bordet.
Tillad! - Nu er det mig, som her har Ordet.
Fra Norge kom den danske Molière ,
Til Sorø knøtter sig hans Hædersnavn;
Fra Norge kom til Melmpomenes Ære
En Tolk for Kunsten ned til Kjøbenhavn ;
Høit Navnet Michael Rossing lød fra Scenen,
Der for hans Slægt groer endnu Laurbærgrenen,
Der end fornemmes Kunstens høie Kald.
I Dag vi bøie Banner for en Skjald,
Den yngste Michael Rossing . Sorø Vang
Hvor Holbergs Lune tumled' sig engang.
hvor Ingemann har sjunget mangen Sang,
hvor Wilster og Carl Bagger tidt
Af Sangens Musa fik en smuk Visit,
Derfra Du synge, glad, i nordisk Tone.
Din Musa er hos Dig - din lille Kone;
Fra Palmeøen, Korsets Ø hun kom;
Dit lille Huus til Slot hun trylle om,
Og kommer der en Dag med Regn og Slud,
i Kjærlighed det Skjønne foldes ud
For Hjertes Solskin svinder hver en Skygge,
Og Lykkens Blomst som en Sanct Hans Urt groer
Henunder Husets Loft. - Nu Held og Lykke!
Velsignet hver som elsker, haaber troer!

Basnæs den 1. August 1863.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1923
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:431   Bibliografi-ID: 1872
[Informationer opdateret d. 29.7.2013]

  top Top

Idé og Form i H. C. Andersens Eventyr

RUBOW, PAUL V., Idé og Form i H. C. Andersens Eventyr. Den nye Litteratur II 1924-25, pp. 185-89, 214-16, 237-40, 270-73.
Fransk oversættelse, se nr. 535 ndf.

(Bibliografisk kilde: HCAH)

Udgivet 1924
Sprog: dansk
Genre: Afhandlinger, artikler, breve etc.
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1875-1968:453   Bibliografi-ID: 1900
[Informationer opdateret d. 21.11.2011]

  top Top

H.C. Andersen. For Barnet og for den Voksne.

Bryde, Richard, "H.C. Andersen. For Barnet og for den Voksne." Viborg Stifts Folkeblad 18.3.1924; Holstebro Dagblad 20.3.1924; Thisted Amts Tidende 27.3.1924. - I anledning af en ag Gyldendal udsendt subskriptionsindbydelse, formentlig vedrørende "Eventyr og Historier" I-II (1924). - Cf. N.C., Fyns Venstreblad 14.3.1924.
Udgivet 1924
Sprog: dansk
Kilde: H.C. Andersen-litteraturen 1969-1994:1641   Bibliografi-ID: 12663
[Informationer opdateret d. 19.11.2009]

  top Top
Søgeord: protest + til + redacteur + ploug + mod + clemens + petersens + anmeldelse + i + ”fædrelandet” + af + af + carit + etlars + folkekomedie + ”hr. + lauge + med + den. Ny søgning. Søg i resultater
Gå til resultaterne: 1-50 51-100 101-150 151-200 201-250 251-300 301-350 351-400 401-450 451-500 501-548