DK | EN
Motivet Kerub i H.C. Andersens eventyr og historier
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Motivet Kerub i H.C. Andersens eventyr og historier

Hop forbi menu og nyheder

Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Motivet Kerub er en del af: Engle

Se også Paradisets (Edens) Have, Syndefald, Kundskabens træ, Adam og Eva

Beskrivelse af dette motiv:

Keruber er mytologiske, overnaturlige væsener med vinger. De vogter Gud og helligdomme mod de vanhellige. I Bibelen hører man om keruber i forbindelse med Edens Have, som keruber blev sat til at vogte mod indtrængen af de forjagede mennesker efter syndefaldet:

"Han jog mennesket ud, og øst for Edens have anbragte han keruberne og det lynende flammesværd til at vogte vejen til livets træ"

1. Mosebog 3,24

Keruber optræder også i omtalen af Pagtens ark (2. Mosebog 25,18-20 samt 37,7-9), i forbindelse med det allerhelligste (1. Kongebog 6, 23-35) og i Ezekiels Bog 10. Ezekiels beskrivelse er den mest detaljerede og har påvirket eftertiden, herunder evangelisterne, mest.

Oversigt

Eventyrene er sorteret efter årstal. Tallene foran titlerne angiver antallet af motivets forekomster i teksten.

  top Top