DK | EN
Motivet Helligsted i HCA : Om Aartusinder (1852)
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Motivet Helligsted i HCA : Om Aartusinder (1852)

Hop forbi menu og nyheder

Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Nøgleord:

Kult, hellig, myte, legende, historie

Beskrivelse af dette motiv: Et helligsted er et "kultsted eller et mål for valfart eller pilgrimsfærd" (Gads Religionsleksikon, 1999). Til helligsteder er der ofte tilknyttet fortællinger: myter, legender, fortællinger om mirakler. Det historiske element er centralt for Andersens hyppigste brug af motivet; det er steder, der i sig har en historie om noget helligt – men nu er forladte. Motivet fremkalder en følelse af historiens vingesus og en kombination af undren og ærbødighed ved mødet med det hellige knyttet til et sted.

Eksempel :

Gjennem Luften, over Havet til Italien, hen hvor det gamle evige Roma laae; det er udslettet, Campagnen en Ørk; af Peterskirken vises der en eensomstaaende Muur-Rest, men man tvivler om dens Ægthed.

Til Grækenland, for at sove en Nat i det rige Hotel høit paa Olympens Top, saa har man været der; Farten gaaer mod Bosporus, for der i nogle Timer at hvile ud og see det Sted, hvor Bysanz laae; fattige Fiskere spænde deres Næt der, hvor Sagnet fortæller om Haremets Have i Tyrkernes Tid.

Kommentar til dette tekststed:

Olympen er et bjergmassiv i Thessalien (Grækenland), i græsk mytologi gudernes bolig.

  top Top