DK | EN
Motivet Naturens forvisning om et liv efter døden i HCA : "Deilig!" (1859)
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Motivet Naturens forvisning om et liv efter døden i HCA : "Deilig!" (1859)

Hop forbi menu og nyheder

Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Nøgleord:

Natur, liv, tegn, harmoni

Beskrivelse af dette motiv: Tanken bag dette motiv er en form for herlighedsteologi - naturen, alt det skabte, er et tegn på eller bevis for eksistensen af Gud og et liv efter døden.

Eksempel :

Og han udviklede for dem begge To Naturens Herlighed i det Skabte, hvorledes det Levende stod over det Døde, Planten over Mineraliet, Dyret over Planten, Mennesket over Dyret; hvorledes Aand og Skjønhed aabenbarede sig gjennem Formen og at Billedhuggeren gav den jordiske Skikkelse af det Herligste i dets Aabenbarelse.

Kommentar til dette tekststed:

Dette stykke udtrykker et romantisk verdenssyn og æstetik. Alting er ordnet og hænger sammen i et vertikalt hierarki, hvor den guddommelige verdensånd er øverst, gennemtrænger og viser sig igennem alting på forskellige åndelige og ontologiske niveauer. Kunstværket er en form-givning af dette guddommelige. Kunstværket er således et inspireret produkt af /det guddommelige/Gud, hvorimod man i modernismen betragter kunstværket sekulært, som et produkt af mennesket, af arbejde. Sidstnævnte synspunkt er i høj grad (også) repræsenteret af HCA. Tekststedet i "Deilig!" udtrykker ikke Andersens eget synspunkt, men billedhuggerens.

Platonisk og nyplatonisk filosofi er en vigtig baggrund for denne tænkning.

  top Top