DK | EN
Motivet Dalai Lama i HCA : Lykkens Kalosker (1838)
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Motivet Dalai Lama i HCA : Lykkens Kalosker (1838)

Hop forbi menu og nyheder

Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Nøgleord:

Buddhisme

Beskrivelse af dette motiv: Dalai betyder "ocean", altså uendeligt stor, Lama "lærer". Dalai Lama er titlen på overhovedet i gelugpa-traditionen, en munkeretning indenfor tibetansk buddhisme, også kaldet De Gule Hattes tradition. Dalai Lama anses for at være en manifestation af boddhisatvaen Avalokiteshvara. (kilde: Gads Religionsleksikon, 1999)

Eksempel :

Derpaa kom han i et Speilkabinet, som det vi have paa Slottet Rosenborg, men Speilene forstørrede i en utrolig Grad. Midt paa Gulvet sad, som en Dalai-Lama, Personens ubetydelige jeg, forbauset ved at see sin egen Storhed.

Kommentar til dette tekststed: Personen, der har lykkens kalosker på, er inde i hjerterne på nogle blandt publikum i teatret. Citatet handler om et af disse hjerter.
  top Top