Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Genganger dækker bl.a. over: Strandvarsel , Helhesten, Gravsoen

Nøgleord:

Genganger, spøgelse, genfærd, dødning, død, sjæl

Beskrivelse af dette motiv: En genganger er et dødt menneskes sjæl, der er vendt tilbage til denne verden eller aldrig forløst fra den ved døden. Det tidlige eventyr "Dødningen" (1830) og senere "Reisekammeraten" (1838) handler om en sådan genganger, der hjælper helten, den unge Johannes, fordi Johannes uselvisk frelste liget fra mishandling.

Eksempel :

(...) Hvad sige Hyazinterne?«

»Der var tre deilige Søstre, saa gjennemsigtige og fine; den Enes Kjortel var rød, den Andens var blaa, den Tredies ganske hvid; Haand i Haand dandsede de ved den stille Sø i det klare Maaneskin. De vare ikke Elverpiger, de vare Menneskebørn. Der duftede saa sødt, og Pigerne svandt i Skoven; Duften blev stærkere; – tre Liigkister, i dem laae de deilige Piger, glede fra Skovens Tykning hen over Søen; Sant-Hansorme fløi skinnende rundt om, som smaa svævende Lys. Sove de dandsende Piger, eller ere de døde? – Blomsterduften siger, de ere Liig; Aftenklokken ringer over de Døde!«

Kommentar til dette tekststed: Hyacinten er et dødsymbol. I græsk mytologi opstod hyacinten der, hvor guden Apollon ved en fejltagelse kom til at dræbe sin yndling Hyakinthos, jvf. Flemming Hovmanns kommentar i bd. 7 af H.C. Andersens eventyr, Dansk Sprog- og Litteraturselskab / Borgen 1990, s. 95.