DK | EN
H.C. Andersens selvbiografier
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

H.C. Andersens selvbiografier

Hop forbi menu og nyheder

I alt har Andersen skrevet 3 selvbiografier.

Den første (ufuldendte), kaldet Levnedsbogen, skrev han allerede i 1832, kort før han skulle ud på sin store dannelsesrejse (1833-34). Den blev først genfundet og udgivet 1926.

Den anden, Das Märchen meines Lebens ohne Dichtung, blev skrevet på bestilling som bd. I-II af hans samlede skrifter i den tyske udgave, der begyndte at komme 1847 i Leipzig.

Den dannede så grundlaget for hans danske selvbiografi, Mit Livs Eventyr (1855), der indgik i hans danske Samlede Skrifter, som var begyndt at udkomme 1853. Da et 10-binds udvalg af hans skrifter, en 'Author's Edition', skulle udkomme i Amerika (1869-71), førte han til denne udgave Mit Livs Eventyr ajour med en række optegnelser år for år frem til og med 1867.