DK | EN
Motivet Bøn i HCA : Oldefa'er (1870)
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Motivet Bøn i HCA : Oldefa'er (1870)

Hop forbi menu og nyheder

Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Motivet Bøn er en del af: Ritual

Nøgleord:

Tro, tale, inderlighed, ord, ritual

Beskrivelse af dette motiv:

Bøn i religiøs forstand er henvendt til en eller flere guder, guddommelige eller hellige personer med henblik på hjælp, velsignelse eller et godt forhold.

Der findes foreskrevne bønner, for eksempel Fadervor og i katolsk kristendom Ave Maria, og bønner i fri, spontan og selvopfunden form. Begge dele findes hos Andersen.

Eksempel 1:

»Naa, ja! maaskee tager jeg noget feil! jeg staaer i gammel Tid og kan ikke faae ret Fodfæste i den nye, Vor Herre lede og føre den!«

Kommentar til dette tekststed: Oldefa'er diskuterer det tekniske fremskridt med sønnesønnen Frederik. Den gamle mand er skeptisk overfor den ny tid og taler om de gode, gamle dage. Han overbevises om fremskridtets velsignelse for menneskene i slutningen af eventyret, der først og fremmest priser telegrafen og H.C. Ørsted.

Eksempel 2:

De græd Allesammen; jeg græd med, og Oldefa'er græd, foldede sine Hænder, og – jeg er vis derpaa – velsignede den nye Tid.

  top Top