DK | EN
Tidstavlen år for år
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Tidstavlen år for år

Hop forbi menu og nyheder

Fra Johan de Mylius' H.C. Andersen-biografi H.C. Andersens liv. Dag for dag:

1854


Januar

HCA læser Mathilde Fibigers (Clara Raphaëls) roman Minona, en roman om incest og anden seksualitet. HCA rystes over den: "Det var at ønske for hende og Litteraturen, at den ikke var skreven", siger han i et brev til Ingemann d. 21. januar og fortsætter:

"her bliver Kjærligheden dyrisk, og Kjærligheden mellem Mand og Qvinde - det veed jeg selv - den er i sin Opflammen reen; der er idetmindste det sandselige Element ubevidst [...] den Hengivelse tilsidst i Christus, den er falsk; hun griber ham, for dog at have noget at gribe til; saaledes kommer ikke Naaden! Det er for let at blive salig [...] ja, vi ere Alle Syndere paa forskjellig Maade; men her ere de det alle i Et, i een Sandselighedens Strudel! Hvor er det dog muligt, at en ung Pige - reen og uskyldig, som jeg troer, Forfatterinden er - kan leve, tænke, skrive og læse Correctur paa Noget som dette? Bogen har afficeret mig".
Søg i tidstavlen    ?

Se evt. Tidstavle 1851 – 1860 Åbn dette link i vinduet 'ny' i bd. IV af H.C. Andersens Dagbøger (DSL, Kbh. 1971–77)