Sådan søger man

Skriv søgeordet i feltet "Søg efter" og klik "Søg".

Søgefunktionen søger i både selve drømmene og i notestoffet.

Til søgesiden.

Stavemåde

Stavemåden i materialet varierer fra nudansk. F.eks. skrev Andersen "Eduard" (Edvard Collin), men de fleste vil nok søge efter "Edvard". Den bedste løsning er at bruge et jokertegn: "Ed?ard" for at fange både "Edvard" og "Eduard". Ellers kan man nøjes med at skrive en del af ordet, man er sikker på stavemåden af, f.eks. "Ed" eller ard" for at finde "Edvard" og "Eduard" eller "benhavn" for at finde "K(j)øbenhavn".

Man kan få mere hjælp til at finde det rigtige når man er i tvivl om stavemåden under Præcisér søgningen, særligt under Kun hele ord og Forskel på store og små bogstaver

Trunkering og maskering

Trunkering: Søgningen kan udvides til varianter af ord ved at tilføje * eller ? i starten eller enden af ordet:

Eksempler: "drøm*" finder ord som starter med "drøm", dvs. foruden "drøm" bl.a. "drømt", "drømme" og "drømte". "bøg?" finder både "dagbøgerne" og "Bøgh".

Maskering: Ved maskering kan man erstatte ukendte bogstaver inde i ord:

Eksempel: "T?nd*" finder "Tandpine" og "Tænder".

Præcisér søgningen

Der er forskellige måder at forfine søgningen på:
  1. "Alle ordene" betyder, at resultater skal indeholde alle søgeord.
    Det er en god måde at afgrænse søgningen på i forhold til blot at ville have "Nogle af ordene" i resultatet.
  2. "Nogle af ordene" betyder, at resultater blot skal indeholde mindst ét af søgeordene.
    Metoden er den rigtige, hvis man for eksempel enten vil have ordet "Hund" eller "Fængsel" eller navnene "Eduard" eller "Jonas". Metoden er imidlertid meget uegnet, hvis der indgår ofte forekommende ord i søgeteksten, f.eks. "drømt", "HCA" eller "den".
  3. "Hele sætningen" betyder, at alle søgeordene i den givne rækkefølge skal optræde i søgeresultater.
  4. "Kun hele ord" betyder, at søgeordet skal optræde alene og ikke som en del af et ord.
    I nogle tilfælde, for eksempel ved en søgning efter "Drømt om", hvor alle ordene skal optræde, er det en god ide at vælge denne mulighed, fordi man ellers får markeret en masse irrelevante ord, fordi "om" optræder som en del af dem.
    Er man i tvivl om stavemåden, kan det være en hjælp ikke at vælge "Kun hele ord". For eksempel finder man Edvard (Collin) ved søgning på "Ed", men ikke ved søgning efter "Ed", kun hele ord.
  5. "Forskel på store og små bogstaver": der skelnes mellem store og små bogstaver.
    Det giver en hurtigere søgning. Er man i tvivl om hvor der skal anvendes store bogstaver, er det imidlertid en dårlig ide at vælge denne mulighed.

Brug tastaturet

Alle søgeformularens felter eller valgmuligheder har en kort beskrivende tekst, hvor et bogstav er understreget. Tast 'Alt' og det understregede bogstav samtidigt for at markere feltet.

Hvordan skriver man æ, ø og å?

Hvis vokalerne æ, ø og å mangler på tastaturet, kan du i stedet skrive '(ae)' i stedet for 'æ', '(oe)' i stedet for 'ø' og '(aa)' i stedet for å. "F(ae)ngsel" svarer altså til "Fængsel". Samme regler gælder for store bogstaver: '(AE)' for 'Æ' osv. De to bogstaver i parentes skal begge være enten store eller små - et stort og et småt, f.eks. '(Oe)' for 'ø' eller 'Ø', virker ikke.