DK | EN
Tidstavlen år for år
H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

Tidstavlen år for år

Hop forbi menu og nyheder

Fra Johan de Mylius' H.C. Andersen-biografi H.C. Andersens liv. Dag for dag:

  Baggrund Vis hele året

1810

Skolegangen

1810: Skolegangen


Dette år

Kort tid i pogeskole hos en "læremor", (efter en familietradition skulle det være en Marie Raaschou).
Samme år i en anden pogeskole, drevet af Fedder Carstens. Denne skole var især for jødebørn. HCA har hér lært en lille jødepige, Sara Heimann, at kende, som antagelig er forbilledet for Naomi i romanen Kun en Spillemand.

Denne skole blev opløst allerede i 1811. Sandsynligvis kom HCA i en periode herefter i Fattigskolen, men det foreligger der ikke sikre vidnesbyrd om.
Hjemme udbygger HCA sin læsefærdighed og giver sig i de kommende år i kast med bl.a. Holbergs komedier, som faderen først har læst op for ham. Senere tager han også fat på Shakespeare (uden at det dog kan fastslås, hvor meget han i sin barndom har læst heraf). Overhovedet er det faderen, der stimulerer hans teaterinteresse og intellektuelle udvikling. I HCAs opvækst afbalanceres moderens almueovertro af faderens religiøse rationalisme og intellektuelle nysgerrighed.

  Baggrund Vis hele året
Søg i tidstavlen    ?