H.C. Andersen-centret ved Syddansk Universitet. Hjemmesiden er en base for forskning, tekster og information om og af H.C. Andersen. Man kan finde materialer om (nøgleordene) eventyr, forfatter, litteratur, børnelitteratur, børnebøger, undervisning, studie, Victor Borge, HC Andersen, H. C. Andersen, liv, værk, tidstavle og biografi, citater, drømme, FAQ, oversættelse, bibliografi, anmeldelser, quiz, børnetegninger, 2005 og manuskripter
The Hans Christian Andersen Center

H.C. Andersen : Den lille Havfrue

Hop forbi menu og nyheder

"Den lille Havfrue"

Eventyret "Den lille Havfrue" udkom første gang i samlingen Eventyr, fortalte for Børn (1837. Det var det tredie af Andersen eventyrhæfter med denne titel. De to foregående udkom begge i 1835).

Manuskriptet til eventyret erhvervedes i 1920 af Museet H.C. Andersens Hus. Sammen med andre Andersen-manuskripter var det blevet fundet i et antikvariat i Saint-Germain-enLaye ved Paris. Man mener, at H.C. Andersen har foræret disse manuskripter til marinemaleren Anton Melbye, der var gift med en fransk dame, som i sit andet ægteskab blev gift med en fransk major Hoquet og således flyttede tilbage til Frankrig.

D. 22. juli 1992 var der et tilsyneladende meget professionelt tilrettelagt indbrud i museet i Odense. Ved denne lejlighed blev følgende stjålet:

Ingen af de stjålne effekter er dukket op siden.

Manuskriptet til 'Den lille Havfrue' fandtes kun affotograferet i en facsimileudgave fra 1951.

Med tilladelse fra Museet H.C. Andersens Hus i Odense gengives manuskriptet her efter denne facsimileudgave.

Klik på et sidetal for at se det affotograferede manuskript til "Den lille Havfrue":